Informatie over de coronacrisis (COVID-19) in de Nederlandse huisartspraktijk is schaars. Sinds 2 maart heeft het Fame-Net (Radboud Universitair Medisch Centrum Family Medicine Network) alle zorgcontacten met betrekking tot COVID-19 zorgvuldig geregistreerd.

FaMe-Net registreert alle consulten van arts-patiënt binnen een zorgepisode-structuur. Dit omvat diagnoses die kunnen veranderen tijdens een zorgperiode en alle contacten binnen deze zorgperiode. Alle morbiditeit wordt zorgvuldig geclassificeerd in overeenstemming met de International Classification of Primary Care (ICPC).

Het belang van deze trendgegevens is dat ze inzicht geven in het effect van alle overheidsmaatregelen. Deze zullen voor het eerst zichtbaar zijn bij een vermindering van COVID-19-infectiediagnoses in de huisartspraktijk. Vermindering van ziekenhuisopnames en verblijf op de intensive care-afdeling zal slechts dagen tot weken later zichtbaar zijn. Op onze website zullen we onze gegevens elke dag verversen.

Het aantal gevallen van COVID-19 in de huisartspraktijk neemt gestaag toe. In Nederland is minder dan 10% van de klinisch zeer vermoedelijke gevallen getest. Bovendien bestaat de helft van de mensen met een positieve test uit medisch personeel dat – op advies van de GGD – de resultaten altijd doorgeeft aan de praktijk zonder zelf ernstige klachten te hebben (grafiek 1).

Patiënten met een COVID-19-infectie melden diverse klachten bij de huisarts. Mensen melden zich vaak in de eerste week na het ontstaan ​​van klachten. Minder dan 15% van de patiënten heeft bij het eerste contact langer dan een week klachten. Tot op heden is 5% van de patiënten met een COVID-19-infectie doorverwezen naar de tweedelijnszorg (grafiek 4).

De huisartspraktijk krijgt opvallend veel vragen over COVID-19 (grafiek 2). In vergelijking met contacten voor luchtwegklachten in de winter van 2019 is het een veelvoud. Ongeveer 80% van alle verzoeken over COVID-19 wordt momenteel telefonisch afgehandeld. Minder dan 10% wordt afgehandeld door een speciale COVID-19 huisartsen post die 24/7 operationeel is. In Nijmegen worden patiënten verdacht van mogelijke COVID-19 infectie (koorts en / of luchtwegklachten) niet meer gezien in de dagpraktijk, maar doorverwezen naar de huisartsenpost die 24/7 bemand is. Alleen de bezoeken worden uitgevoerd door de eigen huisartsen. In het weekend zijn er opvallend weinig vragen, mensen wachten blijkbaar op hun eigen huisarts.